Burgemeester Gautiersingel 49, 7741 GA Coevorden 0524-514500 apojans@ezorg.nl

Zonnebrand? Vraag ons om advies

Zonnebrand

Zonlicht is vaak goed voor het humeur. Daarnaast is het belangrijk voor de aanmaak van vitamine D. Vitamine D hebben we nodig voor onze botten, spieren en immuunsysteem. Behalve deze voordelen heeft zonlicht echter ook nadelen. Het zonlicht kan de huid namelijk beschadigen. UV-A en UV-B-straling vergroten de kans op het ontstaan van huidkanker. UV-A zorgt daarnaast ook voor een versnelde veroudering van de huid.

Door de aanmaak van pigment probeert de huid zich te beschermen tegen UV-straling. Pigment zorgt voor het bruinen van de huid. Het ene huidtype kan het pigment beter aanmaken dan het andere huidtype. Vooral mensen met rood of blond haar maken vaak minder pigment aan en zijn daardoor gevoeliger voor UV-straling. Maar ook als u al bruin bent of nooit verbrandt, kan uw huid toch beschadigd raken door UV-straling. Bescherming tegen de zon is dus voor iedereen van belang. Dit geldt in het bijzonder voor kinderen.

Hoe beschermen tegen de zon?

 • Draag bedekkende kleding en zet een zonnehoed of zonnepet op
 • Vermijd de zon tussen 12.00 en 15.00 uur: de zon is dan op zijn sterkst
 • Gebruik een zonnebrandmiddel dat de huid beschermt tegen UV-A en UV-B straling
 • Smeer de huid 30 minuten voordat u de zon ingaat in en herhaal dit elke 2 uur
 • Smeer de huid vaker in bij transpiratie en na het zwemmen
 • Smeer ook als u in de schaduw zit. Een parasol houdt wel een deel van de straling tegen, maar zeker niet alles

Wat te doen bij verbranding door de zon?

 • Ga meteen uit de zon als u merkt dat u verbrandt
 • Blijf uit de zon totdat de huid hersteld is
 • Gebruik eventueel een verkoelend aftersun-middel
 • Laat blaren zoveel mogelijk heel
 • Bij pijn kunt u de huid koelen met een natte doek
 • Eventueel kunt u paracetamol gebruiken tegen de pijn

Hoe kan de apotheek helpen?

Wist u dat u door sommige medicijnen overgevoelig kan worden voor zonlicht? Als u hier vragen over heeft, informeren we u graag in de apotheek. Daarnaast hebben we in de apotheek een ruim assortiment aan producten ter bescherming tegen UV-straling. We geven u graag persoonlijk advies over de producten die voor u het meest geschikt zijn.

Wanneer naar de huisarts?

Neem contact op met de huisarts als een groot gedeelte van de huid gezwollen is door verbranding of als er veel blaren ontstaan. Neem ook contact op bij ziekteverschijnselen zoals koorts, misselijkheid, braken, hoofdpijn of hartkloppingen.

leave a comment

Open chat
Stel hier je vraag via WhatsApp
Waarmee kunnen we u helpen?